13 Dec 2016

Kenapa Awak Cantik Sangat?

Assalamualaikum w.b.t

Hai korang! hari ni gigih nak update pasal seorang artis ni, ermm...dulu tak minat pun, sekarang sukeee sangat tengok dia!hehe..sebab dia cantik, cara bercakap pun lembut manje2 gitew. Siapa tengok drama melayu "Patahnya Sebelah Sayap"?haa..sejak tengok drama ni lah yang buat aku terpesona dengan Ummi Nazeera. 

Dia baru je bertunang! 

(^_^)

Jom layan gambar tunang Ummi (sumber: @umminazeera)

Cantik~
Semoga dipermudahkan segala urusan~
Alolo..manisnya!
Cute Couple!
Melting~


Actually, aku suka tengok cara dia berpakaian..smart tapi simple, dan yang paling penting masih menutup aurat. Ni antara ootd dia yang paling aku suka..ngeee =)

Cute je duduk macam tu, kalau aku??bhahaha

Aishh..pinjam spek boleh?hehe

I'm dying~too smart too handle~

That Palazo!

Kenapa awak cantik sangat?

Kalau aku pakai macam ni gi kerja kompem member cakap:

DAH KAU KENAPE?


(T_T)

Okay, bye~
Terima kasih sudi jenguk belog saye =)

11 Dec 2016

Suamiku Encik Tak Perfect

Assalamualaikum w.b.t

Sumber: Google
Tadi terbaca post kawan aku di fb berkaitan hal perkahwinan. Seakan dia sedang bersedih. Rasa pelik dan ingin tahu kerana dia baru sahaja habis pantang selepas melahirkan seorang putera. Entah, aku tak tahu apa masalah dia, tapi...hanya tinggal gambar dia bersama anaknya, tiada lagi gambar si suami. Aku hanya boleh bagi kata-kata semangat untuk dia terus berjuang demi anaknya yang tercinta.

Hmmm..ini bukan kali pertama, sebelum ni dah ada kawan-kawan aku yang mengalami masalah sama, biasanya terjadi penceraian selepas melahirkan anak. Aku tak faham, kenapa si suami begitu kejam? 

Alhamdulillah, 25.11.2011-25.11.2016 genap 5 tahun usia perkahwinan aku bersama suami tercinta walaupun sentiasa diuji dengan bermacam ujian, Alhamdulillah..masih teguh bertahan...Insha Allah hingga ke Jannah, Ameen. 

Aku jenis yang kuat merajuk sampai suami aku dah malas nak pujuk, dia buat derkk je..haha.Tapi yang pasti kena berterus-terang jika ada masalah ke, ada benda yang korang tak puas hati ke..sebab aku rasa lelaki ni memang TAKKAN FAHAM maksud tersirat atau pun yang tersurat. Kita kena briefly explain kat diorang apa yang kita tak suka or apa masalahnya. 

So, masalah akan selesai dengan cepat, kalau tak..si isteri je yang beriya makan hati berulamkan jantung pisang, si suami blurrrr..tak tahu punca!hahaha.Terimalah kekurangan masing-masing sebagai satu "KESEMPURNAAN" dalam berumahtangga. Kekurangan, kelemahan dan kesalahan akan mengajar kita untuk redha, sabar dan memaafkan. 

Orang Tua-Tua Kata:

Fasa 1: 5 Tahun Perkahwinan
Sentiasa di uji dengan kesempitan dan kekurangan harta. Ada je yang tak cukup, kena banyak bersabar.

Fasa 2: Masuk 10 TAhun Perkahwinan
Allah dah mula buka 1001 pintu rezeki ke arah stabiliti.

Fasa 3: Masuk 15 Tahun Perkahwinan
Kehidupan lebih simple tetapi stabil dari segala aspek.

Ni orang tua-tua cakap, nak percaya atau tidak terpulanglah. Tapi bagi aku, elok je sebab boleh bagi sinar harapan!hehehe..tak sabar nak ke arah fasa 2 ni..moga cepat kaya,boleh?hahaha.

Mudah-mudahan Allah memberi kemudahan dan kekuatan dalam menjalani kehidupan bersama anak-anak dan suami tercinta sehingga ke Syurga. Okay, bye~

30 Nov 2016

Terjebak~

Assalamualaikum w.b.t~

I'm back!cewah..haha..sibuk amat sekarang sebab kena buat 2 kerja, kalau dulu boleh lepak sambil buat kerja dan layan cerita korea..hehe. Sekarang? rasa macam semput je.

Okay, nak share pasal aku terjebak dengan adik aku. Memang dah lama niat nak tukar spek mata baru sebab yang lama dah calar-balar (betul ke kosa kata ni). So, suatu petang adik aku ajak pergi jalan-jalan kat mall, sambil Adam dan Adhwa duk meraung tarik baju aku..motif nak ajak ibu ke kedai mainan.Parah budak-budak ni.Haishhh~

Seller kedai spek mata tu cakap sekarang tengah sale dan kalau beli untuk 2 orang, boleh bagi diskaun lagi. Adik aku laju je pilih design yang dia berkenan. Aku pulak sibuk bersilat dengan Adam dan Adhwa. So, dalam keadaan yang tak berapa nak waras, aku pilih spek mata yang lebih kurang sama dengan adik aku, jenis frame bulat.


Sebab aku tengok adik aku pakai okay je, tapi bila aku pakai cenggini jadinya!hahaha. Malu-malu kucing gak la bila nak pakai spek baru ni gi kerja, sebab sebelum ni biasa pakai frame petak. 

Zam cakap macam orang tua je..haipp!berani dia cakap bini dia camtu ek, tak sedar ke yang I lebih muda 7 tahun~~**sambil flip shawl

Okay,bye~

13 Nov 2016

Rindu Anak!

Assalamualaikum w.b.t~

Jam 21.47, Cheras
Mata enggan lelap
Otak ligat berfikir
Teringatkan anak-anak

Sebak...
"Ibu balik laa.. abg sayang ibu"
Abang...ibu sayang kamu
Tunggu ibu pulang

Pedih...
Terdengar esakan tangis
Tersedu-sedan memangil
"Ibu...ibu..ibu..."

Damai seketika...
Suara comel sayup-sayup dihujung talian
Arghh...adik...ibu rindu!
Sesungguhnya kamu belum mengerti

Abang...
Adik...
Maafkan ibu...
Tunggu ibu pulang sayang

[Proudmom]

9 Nov 2016

Resepi: Roti Bakar Cheese Hangit!

Assalamualaikum w.b.t~

Walaupun roti bakarku hangit gara-gara berebut sudip dengan Adam & Adhwa, aku nak share juga resepi roti bakar cheese meleleh ni. Rupa je teruk, tapi rasanya sedapppp!hehehe...


Bahan-Bahan:
Roti Gardenia (pakai roti cap lain pun boleh ye)
Cheese (tak kisah nak guna cheese papepun)
Telur
Daging lembu kisar
Cendawan butang dicincang halus (fresh atau dalam tin)
Planta/Buttercup/Marjerin
Tomato dipotong dadu
Bawang putih dicincang halus
Mix herb
Garam
Gula
Sos Tomato
Perasa
Serbuk lada hitam

Cara-Cara Untuk Buat Inti:
1-Tumis bawang putih dengan planta sehingga garing
2-Masukkan cendawan yang telah dicincang halus 
3-Masukkan daging lembu kisar
4-Masukkan mix herb, serbuk lada hitam,gula,garam dan perasa
5-Masukkan sos tomato (1 senduk) dan masak sehingga sebati

Cara-Cara Untuk Bakar Roti:
1-Sapukan planta disekeliling bekas untuk membakar roti (aku guna pemanggang ajaib je)
2-Aturkan roti gardenia didalam bekas/loyang/pemanggang 
3-Letakkan inti yang telah siap tadi ke atas lapisan roti tersebut
4-Letakkan hirisan tomato
5-Pecahkan 3-4 biji telur ke atas roti tersebut
6-Taburkan cheese sebanyak mana yang korang suka & mix herb
7-Bakar dalam 15-20 minit atau bila korang rasa dah masak, boleh la makan.


Selamat Mencuba!Babai~

6 Nov 2016

Majlis Penghargaan Kanak-Kanak 4 Tahun Taska Permata Keluarga Marang (TPKM)

Assalamualaikum w.b.t

Majlis ni dah lama berlangsung, 21 Oktober 2016 haritu..tapi baru nak up kat sini untuk buat kenangan bila tua nanti. Harap Adam dan Adhwa baca blog ibu ni bila dah besar nanti ye =). Ni kira majlis graduasi untuk Adam dan kawan-kawannya yang berumur 4 tahun, final year kat Taska la ni..hehe. 

Sebagai seorang ibu, rasa bangga sangat bila tengok Adam naik pentas terima hadiah dan buat persembahan dengan kawan-kawan. Korang yang ada anak pun mesti pernah rasa heaven gila bila anak boleh cakap atau sebut "mamama" or "papapa". Apatah lagi bila dengar anak boleh hafaz surah-surah lazim. Sungguh, aku cuba untuk menjadi ibu yang terbaik, tapi masa bersama anak-anak amatlah limited kerana urusan kerja. Keluar pagi, balik petang..pukul 9.30 malam/10.00 malam anak-anak dah masuk tidur. Syukur dan amat berterima kasih kepada guru-guru di TPKM yang sudi mengasuh dan mengajar Adam ABC, 123, mengaji..berdikari.

TERIMA KASIH CIKGU!

"Maka Nikmat Tuhan Mu Yang Manakah yang Kau Dustakan"?
(Ar-Rahman)

Nik, Adam, Abg Am & Amar

Adam malu sebab ada gegirl kiri kanan..hehe


Kalah jubah ibu time konvo UiTM..haha

video

Adam muka Blur tak sudahhh..haha

video
Ibu tersengih je tengok Adam buat persembahan..ohsem!
(walaupun tak ikut gerak tari...bhahhahaha)

Kepada ibu-ibu diluar sana, KAGUMLAH dengan anak-anak anda walaupun orang cakap:

"ekeleh..itu pun nak share ke? itu pun nak tunjuk ke?"

JAWAPANNYA:

Ada aku kesah?haha...selagi korang yang bukan jenis suka membandingkan anak korang dengan anak member korang =)

Thanks sudi baca~(^_^)
Bye!


3 Nov 2016

Dosa Takhbib-Perosak Rumah Tangga Orang Lain


Assalamualaikum w.b.t~

Apa itu Dosa Takhbib? Jom sama-sama baca, faham dan JANGAN menjadi penyebab penceraian rumah tangga orang lain!. -terEMO pulak..hehe.

*********************************************************************************
Diantara dosa besar yang mungkin jarang diketahui oleh kita adalah Dosa Takhbib. Menjadi penyebab penceraian dan kerosakan rumah tangga. Kerana kehadirannya, membuat seorang wanita menjadi benci suaminya dan meminta untuk berpisah dari suaminya.

Makna Takhbib

Dalam Syarah Sunan Abu Daud Azim Abadi (w. 1329 H) menjelaskan, takhbib secara bahasa ertinya menipu dan merosak. Dengan menyebut-nyebut keburukkan suami di hadapan isterinya atau kebaikan lelaki lain di depan wanita itu. (Aunul Ma’bud, 6/159).

مَنْ خَبَّب زوجة امرئ أي خدعها وأفسدها أو حسن إليها الطلاق ليتزوجها أو يزوجها لغيره أو غير ذلك

"Siapa yang melakukan takhbib terhadap isteri seseorang, maknanya adalah siapa yang menipu wanita itu, merosak keluarganya atau memotivasinya agar cerai dengan suaminya, agar dia boleh menikah dengannya atau menikah dengan lelaki lain atau cara yang lainnya". (Aunul Ma’bud, 14/52).

Ad-Dzahabi mendefinisikan takhbib:

إفساد قلب المرأة على زوجها

"Merosak hati wanita terhadap suaminya." (al-Kabair, hal. 209).

Dalam Fatwa Islam, usaha memisahkan wanita dari suaminya, tidak hanya dalam bentuk memotivasi si wanita untuk menuntut cerai dari suaminya. Yang juga termasuk takhbib adalah ketika seseorang memberikan perhatian, simpati, menjadi teman chatting terhadap wanita yang sedang ada masalah dengan keluarganya.

وإفساد الزوجة على زوجها ليس فقط بأن تطلب منها الطلاق ، بل إن محاولة ملامسة العواطف والمشاعر ، والتسبب في تعليقها بك أعظم إفساد ، وأشنع مسعى يمكن أن يسعى به بين الناس .

"Merosak hubungan isteri dengan suaminya, tidak hanya dalam bentuk memotivasi dia untuk menggugat cerai. Bahkan semata upaya memberikan simpati, belas kasihan, berbagi rasa, dan segala sebab yang membuat si wanita menjadi jatuh cinta kepadamu, merupakan bentuk merosak (keluarga) yang serius, dan usaha paling licik yang mungkin boleh dilakukan seseorang." (Fatwa Islam, no. 84849)

*********************************************************************************
Haa...dah faham apa itu Dosa Takhbib? Meh nak tambah sikit, kalau dah tahu lelaki yang kau suka tu dah berkahwin, ada anak ke, takde anak ke...
JANGAN TERUSKAN HUBUNGAN ITU...

Kalau rasa nak marah time tengah berdiri, sila DUDUK..Kalau rasa nak marah tengah duduk, sila BARING...Istighfar banyak-banyak..terima kenyataan yang lelaki yang kau suka tu dah berpunya, jangan sesekali rasa DENDAM dan cuba nak runtuhkan rumah tangga mereka.

MARAH LAGI?

Cepat-cepat pergi bilik air ambil wudhuk dan solat sunat taubat ke, solat sunat istikharah ke minta dijodohkan dengan lelaki bujang, bukan laki orang...hehe.

Moga Allah S.W.T memelihara rumah tangga kita kepada yang dah berkahwin..moga bahagia till Jannah. Kepada yang bujang, moga Allah S.W.T menemukan korang dengan lelaki yang baik-baik...Ameen.

Thanks sudi baca entry ni, tajuk heavy sikit arini sebab nak bagi semangat kepada kawan-kawan yang pernah atau sedang ada masalah yang berkaitan =). Okay, bye!


2 Nov 2016

Epik High (ft. Lee Hi)- Can You Hear My Heart (Scarlet Heart:Ryeo OST)

Assalamualaikum w.b.t~

Siapa layan cerita korean drama-Scarlet Heart mesti tahu lagu ni kan?hehe..suka sangat dengar irama lagu ni..lagi-lagi time Lee Hi nyanyi tu. Saja simpan kat sini sebab cerita Scarlet Heart dah Tamat! 

(T_T)

So, jom layan sama-sama ye!=)


************************************************************************************
Are you listening?
To my voice, to this confession for you?
Are you listening right now?
Can you hear my heart?
Like the rain drops falling on the window
You enter my heart
i need u i need u i i miss u 
I saved my words in order to forget you
I tell myself that I really forgot
But in the end, I’m talking about you
But I need to forget that I’m trying to forget you
In order to really forget you
you gotta give me time,
I ain’t perfect
but I’m tryin’ to
erase you perfectly.
We came too far to turn things back
But when I look back, you’re always right behind me
I know 
I don’t think I can erase
Because the memories were too perfect
For the imperfect me
But I try again
It’s so much harder to fall out of love
Than to fall in love
you make me live and die again
I’m not alive without you.
I’m not alive without you.
You know I’d die without you.
Don’t forget
Are you listening?
To my voice, to this confession for you?
Are you listening right now?
Can you hear my heart?
Like the rain drops falling on the window
You enter my heart
i need u i need u i i miss u
Like a summer night shower, it falls
It’ll come again, the shower of memories
I think you need an umbrella
I’m really worried
I can see out the window
The rash lights of the cars, busily going somewhere
Though you already know my final destination
Even if you don’t ask
All of you that was always in my hands
It transparently smears and my eyes get blurry with tears
When I look back, I’m in the same place
My heart is always heavy
The footsteps of my breakup are slow
If I can’t turn things around
I know one way would be to accept it but
I’m standing here
I’m still standing here
Are you listening?
To my voice, to this confession for you?
Are you listening right now?
Can you hear my heart?
Like the rain drops falling on the window
You enter my heart
i need u i need u i i miss u 
Don’t forget me ever.
Never ever
Don’t forget me ever.
Never ever
Never ever girl
Don’t forget me ever.
Never ever
Don’t forget me ever.
Never ever
Me

1 Nov 2016

Nasib Si Rakyat Marhaen-Minyak Masak Aku Pun Kau Nak Kacau?

Assalamualaikum w.b.t~

Aku jarang nak ambil tahu alkisah dunia politik atau seangkatan dengannya. Aku tak kisah pun selama ini harga minyak kereta duk turun naik..apatah lagi harga tol, memang tak kisah langsung.

Tapi sekarang minyak masak pun kau nak kacau?

Aihhhh..ni dah kes parah, boleh buat para isteri mogok tak masak sebulan!hehehe...


Sedih bila duk fikir apalah nasib anak-anak aku nanti ye? yela..zaman sekarang pun semua benda MAHAL..semua benda nak NAIK...hujan je asyik turun..hehe 
(sekarang terengganu dah nak masuk musim tengkujuh)
Alhamdulillah, moga Allah turunkan hujan rahmat ke atas bumi kita.Ameen.

31 Oct 2016

Sembang Pagi



Mimpi...
Kadang tanpa sepatah kata
Hanya kaku memandang sayu
Kadang tersenyum pilu

Pelik...
Dengan satu perkataan
"Cantik"
Ada senyuman terukir disitu

Maaf...
Andai masih terluka
Lepaskanlah biar tenang jiwa raga
Hanya itu pengubat lara

Hilang...
Bukan bererti mati
Tapi mati itu pasti
Aturan Allah jangan kau ragui

[Proudmom]

26 Oct 2016

Master by FLP Mode vs Master by Research


Assalamualaikum w.b.t

Anak dah dua orang baru terhegeh-hegeh nak sambung belajar..hahaha. Tapi still tak tahu nak pilih buat master by research ke FLP (flexible learning programme). Hajat dihati nak buat by research sebab malas nak attend kelas kt shah alam..jauhhhhh kot.Hmmm..tapi orang cakap FLP ni just attend kelas once a month je,betol ke???Kalau betol kira best juga..hehe.

Mr.ALM okay je bila cakap nak sambung study.Siap bagi amaran awal-awal jangan stop separuh jalan macam yang lepas.Erkkk..hehe, dulu sempat sambung 1 semester je,lepas tu aku tak datang kelas sampai sudah...sampai lahirkan Adam!bhahahha..faktor utama tak habiskan master dulu adalah sebab mengandungkan Adam,sooo tak larat nak travel ke uitm dungun every weekend..kiki,padahal sejam je pun.

Lagi satu, kan best kalau ada geng nak sambung study jugak. Anyone? Boleh tumpang gi kelas..hehe.

Okaylah..sambung kerja jap,bye!


23 Oct 2016

Sembang Petang


Sembahyang subuh 7.00 pagi
Zohor pukul 4
Asar jam 6.45 petang
Maghrib dah macam nak terlepas
Isyak kau tidur dulu
Niat dihati nak bangun jap lagi
Kadang terjaga kadang sampai pagi

Dan kau ungkit?
Kenapa Allah tak bagi-bagi apa yang kau nak...

Quran makin jarang kau buka
Zikir entah ke mana
Istighfar ingat-ingat lupa

Dan kau pelik?
Kenapa hati kau tak tenteram...

Buat dulu apa Allah minta
Baru Allah bagi apa yang kau nak.

[Proudmom]






20 Oct 2016

Umur Adam-Kes Lahir Akhir Tahun

Assalamualaikum w.b.t

Adam lahir 30.12.2012, so kalau kira ikut tahun Adam dah 4 tahun ,tapi kalau kira ikut tarikh lahir, Adam baru 3 tahun 10 bulan. Nak dijadikan cerita, cikgu taska Adam asyik terlupa yang adam dah 4 tahun. Hari tu siap nak bagi borang untuk kemasukkan tahun 2017. 
Last week:

"Ada tak lagi cikgu pesan suruh ambil gambar graduasi kat kedai gambar?"
"Gambar graduasi? takde pun.."
"Oo..ok, minta puan tolong ke kedai gambar untuk ambil gambar graduasi Adam"

***muka blur***

"Sebab jurugambar tu dah datang ambil gambar graduasi budak-budak lain kat taska ni"
"Oo..yeke? sebab takde pulak cikgu pesan pape pasal gambar graduasi, kebetulan Adam tak sihat minggu lepas...tu yang tak hantar ke taska"

Aku agak ni mesti kes terlupa yang Adam dah 4 tahun dan akan habis belajar kat taska akhir tahun ni.Itu yang terlupa nak bagitahu awal-awal pasal hari ambil gambar graduasi. Bhahahaha~ 

So hari sabtu baru ni aku dan Mr.ALM bawa Adam ke kedai gambar. Uncle kedai tu cakap semua gambar untuk TPKM dah siap print dan diframekan. Aku dah cuak giler sebab takut Adam sedih nanti sebab tak ada gambar dia dan kawan-kawannya. Tapi dah tak boleh nak edit gambar yang ramai-ramai tu if nak masukkan gambar Adam sorang. Okay, ibu is redho dah...just proceed untuk ambil gambar Adam sorang-sorang je dah. Punyalah gigih uncle tu nak suruh Adam senyum elok-elok. Siap tanya aku:

"Dia memang senyum macam ni ek?"

Aku dan Mr.ALM hanya mampu tergelak je..hahahaha...senyuman paksa tu namanya! =)

Ahmad Adam Alzam Bin Almanizam

16 Oct 2016

Nak Beli Ke Tak?

Assalamualaikum w.b.t

Tadi ada terbaca post member kat ig pasal Eames chair yang scandinavian design tu murah giler kat Lazada. Terus cepat-cepat tengok lazada..haaa..memang murah kalau nak compare dengan physical store atau personal shopper yang jual.

Hmmmmm

Nak Beli Ke Tak?

Memang dah lama duk perati kerusi ni. Bila tanya Mr. ALM, dia cakp ikut suka la kalau ada duit. Eceh...ayat takleh blah, ermm..gaji dua minggu lagi baru masuk nih. 

Argghhhhh!

Tapi kalau tak beli?

RUGI!


Kalau korang jadi aku beli ke tak ek? Dari tadi duk termenung depan PC ni..hehe.

Okay, bye~

10 Oct 2016

Dilema Seorang Ibu-Bila Anak-Anak Tak Sihat


Assalamualaikum!

Penat sangat 2-3 minggu ni sebab Adam dan Adhwa bergilir-gilir demam!haihh..sampai cuti tahunan aku pun dah -ve. 

Last 3 weeks Adam demam kuat..dapat panggilan daripada Taska Adam pada pukul 3 petang,cikgunya suruh datang ambil. Terus whatssap COO cakap nak keluar ambil anak jap nak bawa ke klinik. Alhamdulillah demam biasa, bukan jangkitan HFMD (Hand,foot and mouth disease).. risau juga sebab pertengahan bulan 9 haritu Taska Adam terpaksa ditutup sebab ada 2 kes HFMD. 

Yang menjadi masalah adalah Adam jenis yang tak suka makan segala jenis ubat-ubatan..membazir je ubat demam,batuk dan selesema yang jenis syrup tu. Nak tak nak, aku dan Mr.ALM terpaksa masukkan ubat demam melalui bontot Adam, sebab suhunya terlampau tinggi..39.2 darjah celcius. Alhamdulillah, tak sampai seminggu, Adam sihat. 

Lepas Adam sihat, Adhwa pula tiba-tiba demam. Pada pukul 4 pagi aku terjaga..terdetik hati nak tengok Adhwa tidur, bila pegang je kepala..Ya Allah..panasnya badan Adhwa, terus amik termometer dan check suhu  badan Adhwa, 38.5 darjah celcius! Teringat ubat demam syrup Adam masih ada dalam peti ais, terus dukung Adhwa ke dapur dan bagi makan ubat. Benda paling best bila Adhwa demam adalah Adhwa rajin makan ubat..haha, siap mintak nak minum 2-3 kali..dah terlebih dos pulak. Terpaksa ibu ambil cuti lagi keesokan harinya.

Adhwa
"Salam Prof, saya terpaksa EL harini, anak no.2 saya demam kuat"

Nasib dapat COO yang jenis okay kalau bab-bab cuti ni...yang penting inform awal-awal. Aku jenis yang tak suka hantar anak ke rumah pengasuh if anak tak sihat, biarlah if terpaksa ambil unpaid leave pun, SANGGUP! Mr.ALM pun ambil cuti untuk tolong jaga Adhwa, sebab aku tak boleh cuti direct. Dalam 3 hari Adhwa dah sihat sebab dia rajin makan ubat setiap 6 jam, sampai habis..hehe.

Now Adam demam lagi. Hari Jumaat baru ni, 07.10.2016, badan Adam tiba-tiba je panas..pelik juga sebab baru je dia demam kan. Hmmm...aku dah pening macam mana nak suruh Adam makan ubat sebab takut demam melarat. Adam tak nak makan..dia tidur je satu hari tu. Malam tu, aku ajak Mr. ALM pergi klinik dan minta dengan doctor nak ubat demam yang bukan jenis syrup. Doctor bagi ubat demam pil, jenis kunyah...beriya aku tipu Adam cakap itu vitamin sebab kalau cakap ubat memang dia takkan makan. Adam nampak happy je bila cakap vitamin.

"Nah vitamin untuk along satu, along kunyah-kunyah je taw"

"Ermm..sedap bu.." (tak sampai 5 minit dia kunyah)

"Uwekkkkk!.. "

"Tak sedap la bu!" (sambil buat muka tak puas hati)

(T_T)

Adam asyik muntah dan cirit-birit sebab tak nak makan pape pun. Hari ni badan Adam dah tak panas, just muntah dan cirit je. Nasib baik hari ni ayah aku sanggup datang rumah ambil Adam nak jaga, Syukur tinggal dekat dengan keluarga, pape diorang ada untuk membantu. Sayang pok and mok!

Mak ayah aku cakap Adam demam sebab rambutnya panjang sgt kot, serabut...so diorang suggest suruh potong kasi pendek atau botakkan je terus...botak tu tak la kot..sebab dia kan dah besar..sekolah..takut dia malu dengan kawan-kawan je nanti sebab xda rambut. Petang ni nak try pujuk Adam lagi suruh potong rambut..hmmmm...jenis yang susah dipujuk dan keras kepala..ikot siapa ntah =)

Kalu ikutkan kata hati, aku naaaaaaak sangat berhenti kerja...duduk rumah je dan jaga anak-anak. Anak-anak sakit demam senang, aku ada untuk jaga dan beri yang terbaik. 

TAPI

Kereta aku siapa nak bayarkan?hehe..5 tahun lagi wehhh...hmmm..okay, Bye!

Nota Tangan: TQ to sya-orked bagi tips bawang!=)



9 Oct 2016

Lagu Adam-Faizal Tahir

Assalamualaikum w.b.t
Malam tadi on the way nak balik rumah dari rumah MIL, Mr.ALM yang drive.So, if dia yang drive, confirmlah ditukar siaran Fly FM ke Sinar FM atau yang sewaktu dengannya. Aku malas nak cakap banyak layan je lagu-lagu yang berkumandang tu..~~~rasa macam nak tertidur je..hehe.

TIBA-TIBA

"yang putih yang hitam semua dari Adam"

Eh..eh..macam pelik je lirik lagu ni..dengar lagi..dan cuba untuk memahami liriknya. Tanya Mr.ALM siapa yang nyanyi lagu ni, dia pun tak tahu. So, hari ni gigih cari kat Youtube....laaaaaa...its Faizal Tahir song!patut pun best..terus cari lirik dan dengar berulang kali kat opis,bhahahahaha...so korang boleh layan gak lagu ni, klik je video kat bawah ni..siap dengan lirik sekali aku google. 

Adam adalah yang teristimewa
Adam yang pertama menghuni syurga


Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita darinya seorang
Yang putih yang hitam dalam satu alam
Hayatilah hidup yang diberi Tuhan

Adam adalah bapa kita semua
Adam diturunkan bumi dari syurga

Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita darinya seorang
Yang putih yang hitam dalam satu alam
Hayatilah hidup yang diberi Tuhan

Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita darinya seorang
Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita darinya seorang

Hayatilah hidup yang diberi Tuhan
Adam adalah bapa kita semua


27 Sep 2016

Drama Korea yang Best 2016

Assalamualaikum w.b.t~

Siapa suka tengok drama korea?. Just nak share drama korea yang best untuk dilayan tahun 2016 nih. Most of it dah tamat on air kat TV, so korang boleh tengok kat kissasian.com atau mana-mana free online websites yang best. Enjoy!

1. Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo

Sekarang tengah addicted dengan drama ni. Tiap-tiap minggu mesti tengok, dah siap record awal-awal kat channel 393 Astro. Hanya boleh layan malam-malam, time Adam dan Adhwa dah masuk tidur...kalau tak,diorang asyik nak tengok cerita The Good Dinosaur (T_T)

2. Love in the Moonlight


Aku jenis yang suka layan korean drama yang story-line berkisar zaman dahulu kala, yang jenis Dinasti tu...Goryeo, Joseon. Tak pernah tengok hero dan heroin yang super cute macam Park Bo-Gum dan Kim Yoo-Jung nih..hehe.

3. Uncontrollably Fond


Aku suka layan cerita ni sebab Kim Woo-Bin!haha..memang adore sejak drama School & The Heir. Suka tengok muka Woo-Bin ni sebab 100% muka lelaki!tak macam artis k-pop yang lain..kebanyakkan dah macam muka perempuan..euwww~. 

4. W-Two Worlds 


Okay, drama W ni memang rare!sebab jalan ceritanya berkisar tentang kehidupan didalam webtoon..pelik tapi best sebab hero comel..haha. Lee Jong-Suk ni kira best-friend dengan Woo-Bin. Dua-dua good looking dan pandai berlakon. 

5. Doctors


Ermmm..drama ni mula-mula je best, last-last dah bosan dengan watak Park Shin-Hye. Terlampau bosan...sampai tak tengok pun last episode..hehe.

Last but not least!

Yang ni kira wajib tengok (^_^)


Psssttt...If korang tahu drama korea yang best-best lagi boleh lah share ye. Thanks sudi baca entry ni. Happy Watching Korean Drama gaisss~