23 Aug 2016

Resepi: Masak Stim Ikan Siakap

Assalamualaikum w.b.t~

Hai korang! jom try masak stim ikan siakap nak?bahan-bahan yang simple dan senang je nak masak, potong dan campak-campak je.


Bahan-Bahan:
Ikan siakap
Serai-dihiris serong
Tomato-dipotong empat
Limau nipis/ lemon
Bawang merah-dipotong serong
Bawang putih-dipotong serong
Cili padi-dipotong serong
Halia-dipotong halus
Asam jawa
Daun sup/daun saderi-dipotong halus
Sedikit air untuk dijadikan kuah
Garam dan serbuk perasa

Cara-Cara:
1-Ikan siakap dicuci bersih dan dipotong dua, dilumur dengan sedikit garam dan perasa (aku potong dua sebab tak muat periuk).

2-Masukkan ikan dan bahan-bahan yang dipotong tadi ke dalam periuk pengukus (serai, halia, bawang merah, bawang putih,cili padi,tomato).

3-Sedikit asam jawa direndam ke dalam secawan air dan dituangkan ke atas ikan tadi. Tambahkan air jika suka kuah banyak.

4-Kukus/ stim sehingga ikan masak, agak-agak dalam 15-25 minit.

5-Sedikit daun sup/ daun saderi dipotong halus sebagai hiasan. 

6-Potong sedikit limau nipis/lemon untuk tambahkan rasa masam. Siap untuk dihidang~

Selamat Mencuba!
(^_^)

No comments:

Post a Comment