14 Jun 2017

RESEPI : PUDING TRAFFIC LIGHT a.k.a TRIFLE


Assalamualaikum~

Niat asal nak buat puding trifle. Tapi nampak macam traffic light je. Salahkan bangzam sebab beli swiss roll perisa pandan. Nampak tak ceria disitu. Kalau perisa coklat nampak meriah sikit kan?

Takpe, rupa nombor dua. Asal rasa sedap. Bangzam request nak makan puding trifle. Asyik duk puji puding trifle yang dia beli kat bazar minggu lepas tu sedap. Aku jenis bini yang pemalas. Tapi pantang dicabar. Terus masuk dapur berperang sambil layan lagu korea =)

Bahan bahan:

1 pek swiss roll (tak kisah perisa apapun)

1 kotak jelly jenama Nona (tak kisah brand or perisa apapun)
1 tin buah-buahan dalam tin
1 tin susu cair
1 tin air

3 sudu besar gula
4 sudu besar kastard

Cara cara:


1-Potong swiss roll dan susun dalam bekas/cawan comel2

2-Renjiskan sedikit air buah-buahan dalam tin tu ke atas susan swiss roll tadi

3-Masukkan 1 tin susu cair + 1 tin air (guna sukatan tin susu tadi) + 3 sudu gula + 4  sudu tepung kastard + secubit garam. Kacau sebati sebelum panaskan ke atas dapur dengan api yang perlahan. Kena rajin kacau, untuk elak kastard jadi ketul-ketul. Agak-agak naik bubble sikit, terus tutup api dan biarkan ke tepi.

4-Masukkan 1 pek jelly + 400ml air dan kacau dengan api yang perlahan. Agak-agak pekat sikit, boleh angkat letak tepi.

5-Masukkan adunan kastard tadi ke atas susunan swiss roll dan tambah buah-buahan dalam tin . Buat layer cantik-cantik. 

6-Last sekali, tuangkan jelly tadi sehingga menutupi layer buah-buahan tadi.

7-Biar sejuk sekejap kt suhu bilik, lepas tu letak dalam peti ais.


Selamat Mencuba! Makan buat berbuka petang nanti pun sedappp..sejukkk je =)

No comments:

Post a Comment